Två små risgryn i underkäken, finns det något sötare? Tandsprickning kan dock vara både irriterande och smärtsamt för den lilla. Så här kan du lindra besvären.

När din bebis är omkring sex månader tittar de första mjölktänderna fram. Vanligtvis kommer de två framtänderna i underkäken först. Det kan klia, göra ont och irritera tandköttet. Som förälder märker du det genom att barnet dreglar mer och blir gnälligt eller oroligt. En del barn får även feber. Prata med BVC om du upplever att barnet har ont. Det finns även ett par saker du som förälder kan göra för att underlätta tandsprickningen.

1. Massera försiktigt

Klådan i tandköttet där tanden ska tränga igenom kan lindras genom att man försiktig gnuggar med en mjuk bitring, ett finger eller en mjuk tandborste.

2. Kall bitleksak

Kyla kan dämpa klådan och irritationen. Man kan köpa bitringar som läggs i kylskåpet innan de används.

3. Distrahera

Få din bebis att fokusera på annat. Ta en promenad med barnvagnen där det finns spännande saker att titta på, sjung för barnet eller gör klapplekar.

4. Trygg och närvarande

Var ett bra stöd för din bebis genom att själv vara lugn, trygg och stöttande. Tandsprickning är en del av barnets utveckling och som allt annat – den går över.

5. Smärtstillande

Smärtstillande och febernedsättande läkemedel, som Ipren®, kan hjälpa barn från 6 månader (7kg) att äta och dricka under tandsprickningen. Har barnet stora besvär i munnen eller svårt att dricka på grund av tandsprickningen? Kontakta BVC eller vårdcentral.

Om Ipren® och tandsprickning

Ipren® Oral Suspension 20 mg/ml eller Ipren® 60 mg Suppositorier kan lämpa sig till barn vid tandsprickning då de lindrar smärta.