Ryggont

Den vanligaste typen av ryggsmärta är smärta i nedre ryggen, den så kallade ländryggen.

Smärta i ländryggen

Det finns olika typer av smärta i ländryggen:

 • Smärta i ländryggen, så kallat vanligt ryggont, börjar ofta med svag gradvis ökande smärta och kan kopplas till en känsla av trötthet i ryggmusklerna.
 • Ryggskott uppstår ofta plötsligt, till exempel efter att man lyft något tungt. Det kan vara smärtsamt vid rörelse eller en molande värk.
 • Smärta i ländryggen med bensmärta, innebär att du har smärta i ländryggen som går ner genom benet till foten. Du kan också uppleva domningar i benet eller som mindre styrka i musklerna, lumbago ischias.

Orsaker till ryggont

Det finns många anledningar till varför du kan uppleva smärta och värk i ryggen, såsom

Huvudvärk
Dålig hållning
Huvudvärk
Tunga lyft
Huvudvärk
Vissa träningsövningar
Huvudvärk
Skada
Huvudvärk
Ålder

Vad kan jag göra för att lindra smärtan?

Rörelse

Ett bra tips vid tillfällig ryggsmärta är att fortsätta att röra på sig. Vila under långa tidsperioder kan försvaga musklerna och påverka deras funktion.

Undvik tunga lyft

Du bör undvika att lyfta eller bära tunga saker när du känner smärta i ryggen. Viktigt att tänka på om du ska lyfta:

 • lyft nära kroppen
 • böj på benen istället för ryggen

Var medveten om din arbetsmiljö

Var medveten om din stående och sittande ställning på din arbetsplats. Till exempel, om du har ett jobb där du sitter under större delen av dagen så kan ett höj och sänkbart bord göra din position mer bekväm för ryggen.

Smärta i nacke och axlar

Kvinna med nacksmärta håller om sin nacke

Den mänskliga kroppen är gjord för rörelse. Att sitta länge i samma ställning framför en skärm eller TV eller att motionera för lite kan leda till att du blir stel och får ont i musklerna.

Många människor försöker omedvetet lindra sin muskelsmärta. Att dra upp axlarna och undvika att röra musklerna så mycket som möjligt kan dämpa smärtan till en början, men bidrar faktiskt till att öka på problemet. Brist på motion gör att muskelsmärtan ökar ännu mer som en följd av spänningar i nacke och axlar.

Vanliga orsaker till smärta och spänningar i nacke och axlar:

Långvarigt stillasittande

Framför datorn, i telefon, i möten. Att sitta still i långa stunder och att ha en dålig ställning framför skärmen kan ge upphov till spända muskler, framförallt i nacke och axlar.

Stress

Att oroa sig, sätta upp för höga förväntningar, jobba för mycket på kontoret eller hemma kan orsaka stress som i sin tur leder till spänningar i nacke och axlar. Studier visar att om man har det bra på jobbet så reduceras risken för nacksmärtor.

Förebygg spänningar i nacke och axlar på jobbet

Spänningar i området kring nacke och axlar är ofta en orsak till muskelsmärta. Genom att göra några enkla övningar kan du aktivera de spända musklerna. Jobbar du länge framför skärmen? Ta en 5-10 minuters paus och sträck ut dina spända muskler.

Andra sätt undvika spänningar när du sitter är

 • en ergonomisk arbetsplats med en bra stol, tangentbord, skärm i rätt höjd etc
 • att inte ha allt inom räckhåll så att du behöver resa dig då och då
 • ta trapporna istället för hissen
 • stå när du talar i telefon istället för att sitta stilla
 • välj en skrivare längre bort

Träna regelbundet.

Du kan ofta undvika smärta i nacke och axlar, som skapas av muskelspänningar. En bra huskur är att motionera regelbundet. Även om du redan har ont kan rörelser med låg belastning som till exempel gymnastik, simning, cykling eller att ta en promenad hjälpa till att aktivera musklerna för att lösa upp spänningar. Att begränsa eller avstå från aktivitet kan däremot leda till ökade spänningar i nacke och axlar, vilket även ökar muskelsmärtan.

Enkla styrkeövningar för kroppen

Det finns många sätt att träna kroppen och stärka ryggen, ett sätt att göra det på är med träningsband i gummi. Här kommer några enkla övningar med gummiband som du kan göra hemma. Glöm inte att värma upp innan du börjar, samt att lyssna till din kropp och anpassa övningarna när det behövs. Om du får ont, avbryt övningarna och kontakta din läkare.

Övning: Pilbågen

Övning: Pilbågen

Gör såhär:

 1. Håll bandet framför dig med raka armar
 2. Sträck bandet genom att föra ena armen bakåt och vrida överkroppen lätt, som om du skulle spänna en pilbåge. Armbågen ska peka rakt bakåt
 3. För långsamt tillbaka armen till startpositionen, upprepa sedan övningen med motsatt arm
 4. Antal repetitioner bestämmer du efter din förmåga och dagsform. Förslagsvis upprepas övningen upp till 10 gånger per sida, 1-3 gånger

Övning: Armar ovan huvud

Övning: Armar ovan huvud

Gör såhär:

 1. Håll bandet framför dig genom att pressa händerna mot bandets insida, och lyft upp armarna ovanför huvudet
 2. Pressa isär bandet
 3. Sänk sakta armarna till utgångsläget, innan du upprepar övningen
 4. Antal repetitioner bestämmer du efter din förmåga och dagsform. Förslagsvis upprepas övningen upp till 10 gånger, 1-3 gånger

Övning: Benspark bak och åt sidan

Övning: Benspark bak och åt sidan

Gör såhär:

 1. Trä på bandet runt vristerna
 2. Vid behov, ta stöd mot en vägg eller dörrpost. Lyft sedan ena benet åt sidan eller bakåt, beroende på vilken del av kroppen du vill stärka. Resten av kroppen ska hållas stilla
 3. För sakta benet tillbaka till utgångsläget, upprepa övningen
 4. Antal repetitioner bestämmer du efter din förmåga och dagsform. Förslagsvis upprepas övningen upp till 10 gånger per sida, 1-3 gånger

Avslappning mot spänningar

Rörelse och aktiv träning hjälper ofta bättre än passiva behandlingsmetoder. Att slappna av och stretcha stela muskler kan också hjälpa.

Om du fortfarande behöver lindring för tillfällig smärta i nacke och axlar, finns receptfria läkemedel som kan hjälpa. Ett exempel är Ipaflex som innehåller naproxen eller Ipren som innehåller ibuprofen.