Barn får feber lättare än vuxna, men febern behöver inte innebära att barnet är särskilt sjukt. Det viktiga är att ha koll på hur barnet mår för övrigt. Hur tar jag då bäst hand om mitt febriga barn och när bör vi söka vård?
Här är fem saker som kan vara bra att veta om barn och feber.

Föräldrar brukar snabbt upptäcka när deras barn får feber. Barnet blir varmt och ofta trött, det kan gnälla och gråta och inte vilja äta eller dricka som vanligt. När temperaturen ökar i kroppen kan barnet frysa och darra.

Som förälder är det lätt att bli orolig när febern stiger, men att ha kunskap om vad feber är och hur man kan ta hand om barnet brukar ge en trygghet. Här är information som kan hjälpa.

 

1 Så fungerar feber

Feber är kroppens naturliga reaktion mot virus och bakterier. För att försvara sig mot virus och bakterier stiger kroppstemperaturen. Virus och bakterier förökar sig nämligen sämre i temperaturer över 37,0 grader.

Kroppen styr sin temperatur och fungerar bäst när den är mellan 36,0 och 38,0 grader. Kroppstemperaturen varierar naturligt över dygnet och är vanligen lägst på natten och högst på eftermiddagen. Temperaturen kan också variera något mellan olika barn. Det brukar räknas som feber om temperaturen är 38,0 grader celsius eller högre.

2 Två säkra sätt att ta tempen

Temperaturen varierar i olika delar av kroppen, därför bör du mäta temperaturen på ditt barn på samma ställe. Två pålitliga sätt att mäta är i örat eller stjärten. Att ta tempen i munnen, mot pannan eller i armhålan ger inte lika pålitliga resultat och brukar därför inte rekommenderas.

Att mäta i örat är vanligen den metod som innebär minst obehag för barnet, men barn upp till ett år har ofta trånga hörselgångar. Det rekommenderas därför att ta tempen i stjärten för att få korrekt resultat för barn under ett år.

Barn kan få höjd kroppstemperatur av att skrika, gråta eller leka intensivt. Därför är det bra att låta barnet vila en halvtimme innan du tar tempen för att få ett säkert resultat.

3 Så kan du själv hjälpa barnet

Uppmuntra vila

När ett barn har feber ska det vara hemma och få möjlighet att vila. Men barnet behöver inte ligga still i sängen, låt barnets ork avgöra hur mycket hen kan vara uppe och sysselsätta sig. Försök hjälpa barnet att ta det lugnt och håll barnet sällskap. Låt barnet vara hemma så länge det behöver för att återhämta sig, men också för att minska risken att smitta andra.

Ge dryck regelbundet

Se till att barnet dricker mer än vanligt, annars kan hen bli uttorkad. Men hellre lite vätska ofta än mycket på en gång. Erbjud vatten och gärna någon dryck som barnet tycker om. Ibland äter barnet lite mindre än vanligt i några dagar.

Anpassa kläder, täcke och rumstemperatur

Hjälp barnet att inte bli onödigt varmt eller frysa. Är barnet för varmt, ta av kläder, ha ett tunt täcke och håll sovrummet svalt. Fryser barnet? Klä då på det mer eller lägg på en filt.

4 Febernedsättande läkemedel vid behov

Eftersom febern är ett sätt för kroppen att försvara sig mot och bekämpa infektioner, behöver du inte behandla febern om barnet i övrigt mår bra. Men om barnet är gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfria febernedsättande läkemedel.

Febernedsättande läkemedel finns i olika beredningsformer, med olika aktiva substanser och med olika åldersgränser, så att du kan hitta det som passar ditt barn. Om barnet har svårt att svälja en tablett så finns läkemedel i flytande form eller stolpiller som förs in i ändtarmen. Fråga gärna på ett apotek om alternativ och vad som kan passa barnet.

Kontakta läkare innan användning om du tror att barnet kan vara uttorkat. Ipren® bör inte användas vid vattkoppor.

5 När ska jag söka vård?

Feber i sig är inte skadligt för barnet, det är i så fall orsaken till febern som barnet kan behöva vård för. Om barnet har feber i mer än fyra dagar, be om råd genom att kontakta en vårdcentral, en öppen jourmottagning eller ring 1177.

Du bör söka vård genast om barnet är yngre än tre månader och har feber samt om barnet är yngre än sex månader och har feber men inte några förkylningssymtom alls.

Vänd dig också genast till vården om barnet har en temperatur på 41,0 grader eller mer, om det verkar väldigt sjukt eller har mycket ont eller gråter otröstligt. Sök även direkt om barnet inte vill dricka alls eller visar tecken på uttorkning, till exempel är torr i munnen eller kissar mindre än vanligt.

Du kan ringa telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och om du vill få hjälp att bedöma symtom och var du ska söka vård. Får barnet kramper kan det vara feberkramper. Är det första gången barnet får dessa besvär bör du ringa 112.

 

Läkemedel med ibuprofen, så som Ipren®, kan lindra tillfällig smärta och feber vid förkylningssjukdomar. Ipren® verkar smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande.

Ipren® för barn finns bland annat i flytande form – Ipren® Oral Suspension 20 mg/ml. Den är sockerfri med apelsinsmak och kan passa till barn från 6 månader (över 7 kg) som kan svälja flytande medicin. Kontakta läkare innan anvädning om du tror att barnet kan vara uttorkat och om behandlingen inte gett någon effekt på smärtan eller febern efter första dygnet. Ipren bör inte användas vid vattkoppor. Max 3 dagars behandling.

Källor: 1177 Vårdguiden (www.1177.se informationen hämtad 6 Jan 2022) och Ipren® oral suspension bipacksedel. Läs mer på 1177.se.